Tietopankki
+ Perustiedot
+ Tilat
+ Yhteiselo
+ Ohjeet
+ Remontit
+ Putkiremontti
+ Lähiseutu
+ Vuosien varrelta
+ Kotisivut

Vinkkejä

Mammakerho
pe klo 10-12

Seniorikerho
joka toinen to klo 13.30

Kauppa-auto
ma, ke, pe klo 14.20

Bussit keskustaan

Huoltopäivystys 24h
puh. 020 310 310

Sivuston ylläpito


Haku





Yhteys...
  Jäseniä: 1118

Tunnus:

Salasana:

[ Salasana hukassa ? ]


[ Tule käyttäjäksi ]


  Member online: 0
  Anonymous online: 24

Kalenteri


Kävijät

 2476488 kävijää

 23 kävijää online


Keskustelupalsta - Aihe #23


Aihe #23 Uusista remonttimenetelmistä
    MariaGenzer - kävijä
- 11.04.2006 22:04
MariaGenzer
Hei,
kannanpa minäkin korteni kekoon.

Kuten ulko-ovista huomaa, tiistaina 18.4. klo 18:00 o­n kerhotilaan kutsuttu uusien remonttimentelmien edustajia kertomaan omista menetelmistään. Tulossa ovat ainakin Dakki Oy (dakitus), EW-Liner Oy (Tubus) sekä ennakkotiedoista poiketen myös Poxytec (vesijohtojen pinnoitus).

Sitten remonttien laajuuksista ja hinnoista: tein pari esimerkkilaskelmaa, joissa putkien pinnoitukseen o­n lisätty myös saunojen ja kellareiden kunnostus, sekä osittainen rappukäytävien kunnostus, loppusumma 2,5 milj. Tähän jos lisää vielä sähkötyöt,  loppusummaksi saadaan 3,4 milj. (olen myös nostanut suunnittelu-, yms. kustannuksia vastaavasti). Siis 1,8 milj vähemmän kuin perinteisessä laajassa remontissa. 69 neliön kolmiolle tämä merkitsee noin 15000 euron säästöä perinteiseen menetelmään verrattuna. Kylpyhuoneen remontti ei tähän summaan tietenkään kuulu, mutta jos joku haluaa kylpyhuoneensa remontoida, niin säästyneillä rahoilla saa jo aika hulppean kylppärin. Tässähän hallitus voisi tarjota porkkanaa ja järjestää kaikille halukkaille keskitetyn kylpyhuonesuunnittelun ja -remontoinnin samalla urakoitsijalla. Näin ne jotka haluaisivat päästä asiasta vähällä vaivalla voisivat sen tehdä ja ne, jotka haluavat remontoida ihan itse tai jättää remontoimatta (esim. jos kylppäri o­n juuri äskettäin remontoitu) voisivat tehdä niin.

Missään kustannusarviossa ei ole muuten laitettu hintaa sille, että asunnosta joutuu muuttamaan pois 2-3 kuukaudeksi. Väliaikaisen asunnon vuokra ja muuttokustannukset tuovat nekin lisähintaa remontille ainakin 2-3 tonnin verran. Lisäksi vielä edestakaisin muuttamisen vaivan. Minusta uusien menetelmien paras puoli pienemmän hinnan lisäksi o­n se, ettei asunnosta tarvitse muuttaa pois. Rappujen ja kellareiden remontin melun ja pölyn kyllä kestää, kun omassa asunnossa o­n sentään edes juokseva vesi.


Maria Genzer, E 26

Lähetä vastauksesi




Vastaus #1 Jaan - rank ( 17 messages )
- 11.04.2006 23:52
Jaan

Hei,

Olen myös huomannut tiedotustilaisuuden lapun ja tulen mielenkiinnolla kuuntelemaan. Täytyy kuitenkin muistaa että sinne tulee firmojen edustajat, eivät riipumattomat asiantuntijat. Hankesuunnitelmatyöryhmä perehtyi myös kaikkiin markkinoilla oleviin tekniikoihin ja o­n avoimin mielin ottamassa niitä putkiremontissa käyttöön siellä missä se o­n järkevää, mutta sen voi jättää jo varsinaisen urakkasuunnittelun pohdittavaksi. Dakkiakin voidaan jossain määrin käyttää. Esim meidän taloviemärit o­n sujutettu (silloista) uutta tekniikkaa käyttäen joskus 90 luvulla.

 

Hinnoista: Olisi hyvä jos voisit esittää laskelmat tarkemmin? Itse päätyin samaa laskien (laaja vaihtoehto, mutta dakituksella) paljon suurempaan summaan. Täytyy myöntää että en itse kyllä ole rakennusalan asiantuntija. Nykytaulukossa o­n kaikki rakennustekniset työt niputettu yhteen ja niitä o­n siten vaikea erottaa ja jakaa eri osiin. Yksi syistä miksi hankesuunnitelutyöryhmä suositteli putkien vaihtamaista oli juuri se että putkien pinnoitus ei tule merkittävästi halvemmaksi jos lähdetään vesieristeitä joka tapauksessa uusimaan.

Täytyy myös muistaa että taulukon hinta-arviot ovat vain suuntaa antavia. Tarkat summat selviää vasta silloin kuin tehdään tarkka urakkasuunitelma ja ryhdytään neuvottelemaan rakentajien kanssa.

Tosiaan, hintaa poismuuttamiselle ei ole laitettu taulukkoon koska kyse o­n asukkaan omasta asunnosta. Eihän kukaan maksa omakotitalon omistajalle muuttokuluja jos hän tekee joskus kotona remonttia. Kerrostalossa o­n tilanne kuitenkin siinä mielessä monimutkaisempi että suuremmat remontit joudutaan tekemään samanaikaisesti useille asukkaille, riipumatta asukaan omasta remonttiaikataulusta. Asunto Osakeyhtiössa putket, hanat, rakenteet ja muu talotekninen kokonaisuus o­n osakeyhtiön omaisuutta. As Oy o­n velvoitettu pitämään niitä kunnossa ja se o­n kaikkien osakkaiden etu. Kukapa haluaisi asua kerrostalossa jossa jokainen saa itse päättää, millä tavalla viemärivedet puhdistamolle toimittaa.

Nykyhetkellä talossa o­n hyvin monella tavalla tehtyjä kylpyhuoneremontteja. Kaikki itse tilatut remontit ovat osakkaan omalla vastuulla. Jokainen huonosti tehty kylpyhuoneremontti o­n vesivahinkoriski koko yhtiölle. Laadun valvonta o­n vaikea. Jos vahinkoja tapahtuu, ne tulee yhtiölle ja/tai osakkaalle yleensä kalliiksi. Meillä myös muu talotekniikka o­n vanhentunut ja huonokuntoinen, siksi remontti kannattaa nyt viimein tehdä. Osakkaille ja yhtiölle edullisempaa o­n yleensä tehdä kaikki yhden remontin aikana kuntoon kun tilata jatkuvasti pieniä remontteja. Mikäli remontteja laiminlyödään, asuntojen hinta laskee ja yhtiö o­n vaarassa slummiutua. Putkiremontti o­n kallis investointi asunnon ja yhtiön tulevaisuuteen. Juuri siksi se kannatta tehdä huolellisesti, jotta ei tarvitsisi kymmenen vuoden kuluttua pohtia samoja asioita.

Jaan Praks B12

Kirjoita Jaan Lähetä vastauksesi

Ylös

Vastaus #2 MariaGenzer - rank ( 2 messages )
- 12.04.2006 12:37
MariaGenzer
Hei,

minulla on Excelillä tarkemmat laskelmat, joita voin esitellä koska tahansa, esim. uusien menetelmien infon yhteydessä. Minäkään en ole rakennusalan asiantuntija, mutta aloitin vertaamalla vanhoja (helmikuun) ja uusia laskelmia, joita osakkaille oli jaettu, sekä uusien menetelmien firmojen antamia hinta-arvioita. Hinta-arviot olivat suunilleen samat kaikkialla, joten käytin niitä melkein suoraan. Otin pohjaksi hallituksen vaihtoehdon C (putkien pinnoitus) ja lisäsin siihen vaihtoehdon A rakennusteknisistä töistä kellarien ja saunatilojen kunnostuksen. Rappukäytävien kunnostusta en siirtänyt sellaisenaan, koska oletan että vaihtoehdon A 450 000:ssa on mukana seinien purkaminen ja uudelleen rakentaminen. Koska en tiennyt tarkemmin mitä tähän rappukäytävien kunnostushintaan kuuluu, tein vaan arvion ja pudotin hintaa 150 000:een. Lisäksi korjasin suunnittelu-, valvonta-, kustannusvaraus, yms. lukuja niin, että niiden prosenttiosuudeksi kokonaiskustannuksesta tuli suunilleen sama kuin hallituksen laskemissa vaihtoehdoissa. Tällä yhdistelmällä sain loppusummaksi noin 2,5 milj. En väitä, että tämä laskelma on yhtä tarkka kuin konsultin tekemä, mutta suuntaa-antava se varmasti on.

Laajimpaan remonttiin pääsin lisäämällä äskeiseen vielä 700 000 sähkötöitä ja nostamalla jälleen suunnittelu-, valvonta-, yms. kuluja vastaavasti. Loppusummaksi tuli 3,4 milj. Vaikka sähkötyöt olisivatkin jonkin verran kalliimpia sen takia, että seiniä ei ole valmiiksi purettu, hintaero vaihtoehtoon A on kuitenkin merkittävä.

Kylpyhuoneremonteista olen sitä mieltä, että loppujen lopuksi ne kuitenkin ovat osakkaan vastuulla ja päätettävissä. Vaikka nyt pistettäisiinkin kaikki uusiksi, niin ei mene montaakaan vuotta kun joku, mahdollisesti uusi asukas, haluaa kuitenkin remontoida haluamallaan tavalla. Ja pian käytäntö on taas kirjava. Lisäksi "kaikille sama perustaso" -remontti on epäreilu niitä osakkaita kohtaan, jotka ovat jo jokin aika sitten remontoineet kylpyhuoneensa sellaisiksi kuin haluavat. Jotta he pääsisivät takaisin samaan tasoon, he joutuvat maksamaan vielä lisää perustasohinnan päälle.

On tietenkin totta, että suuri osa kylpyhuoneista on vanhoja ja vesieristeetkin kaipaavat uusimista, mahdollisesti. Mutta se ei minusta tarkoita sitä, että kaikki pitäisi repiä alas yhtenäisyyden vuoksi. Vesieristeiden kuntohan voidaan varmastikin tutkia jollain tavalla. Näin voitaisiin "pakolla" korjata vain ne kylpyhuoneet, joiden vesieriste tosiaan on viallinen. Muita vanhojen kylpyhuoneiden omistajia voitaisiin houkutella jollakin porkkanalla, esim. jos remontoitte nyt niin saatte peruskylpyhuoneen suunnittelun ja toteutuksen kimppahintaan. Kuitenkin pitäisi olla osakkaan oma valinta, haluaako hän remontoida vai ei, jos vesieriste todetaan ehjäksi. Mikäli joku haluaa pitää v. 55 aikaisen kylpyhuoneensa, niin viimeistään seuraava asukas sen varmaankin jo remontoi.

Lisäksi kun osakas tilaa remontin itse, voi hän vähentää työn kotitalousvähennyksenä verotuksesta. Taloyhtiön tilaamaa työtä taas ei voi vähentää.

Poismuuttamisen hinnasta: tietenkin poismuuttamisen hinta on osakkaan omalla vastuulla samalla tavalla kuin putkiremonttiin osallistumisen hinta on osakkaan velvollisuus. Minusta se vaan pitäisi ottaa huomioon edes suluissa, jos lasketaan esim. kokonaiskustannuksia / asunto. Jos hintaero "uudenlaisen" ja "vanhanlaisen" remontin välillä kolmiossa on esimerkiksi tuo mainitsemani 15000, niin tähän 3 000 lisää säästöä siitä ettei tarvitse muuttaa pois on kuitenkin jo 20% lisää säästettyyn hintaan. Muuttojen aiheuttamalle vaivannäölle on valitettavasti vaikea laittaa hintaa.


Maria Genzer, E 26

Kirjoita MariaGenzer Lähetä vastauksesi

Ylös

Vastaus #3 Jaan - rank ( 18 messages )
- 12.04.2006 13:47
Jaan

Hei,

Ymmärrän että hienon kylpyhuoneen alas repiminen kuulostaa järjettömältä. Ymmärrän hyvin että ihmisilla o­n erilaisia tarpeita ja mahdollisuuksia.

On kuitenkin vaikea päättää, kenelle tehdään vääryyttä: Osakkaalle joka vaatii putkien pinnoittamista, (estämällä samalla koko muun pystynousun putkien uusimista) tai osakkaalle joka vaatii putkien uusimista ja yläkerran naapurille kunnon vesieristeita (joka taas vaatii kaikkien pystynousussa olevevien kylppäreiden uusimista). Molempien tekeminen samanaikaisesti ei ole mahdollista. 

Asunto osakeyhtiön o­n tehtävä ratkaisut ottamalla mahdollisimman laajasti huomioon koko yhtiön tulevaisuus ja mahdollisimman monen osakkaan tarpeet.

Tässä o­n mahdollisuus satsata tulevaisuuteen ja nostaa koko taloyhtiön arvoa ja arvostusta ja siten turvata myös oma investoinnin tulevaisuus.

Tämä o­n ainutkertainen mahdollisuus saada myös naapurin kylpyhuone ja putket kuntoon ja saada naapuriasunnonkin hinta nousemaan samaan tahtiin oman asunnon kanssa.

Jaan Praks 12B

Kirjoita Jaan Lähetä vastauksesi

Ylös

Vastaus #4 Jaan - rank ( 19 messages )
- 12.04.2006 14:03
Jaan

Hei,

On totta että kylpyhuoneita tullaan remontoimaan ja muuttamaan myös putkiremontin jälkeenkin. Putkiremontti missä kaikki putket vaihdetaan, parantaa myös niitä mahdollisuuksia ja lisää muutostöiden turvallisuutta. Hetkellä esimerkiksi lattiakaivot ovat vanhaa ja harvinaista kokoa, mihin ei saa sovitinrenkaita. Oman kylpyhuoneeni remontissa putkimies "puukotti" jotain vääränkokoista rengasta ja sanoi että "näin ei sais tehdä, mutta kyllä se putkiremontiin asti kestää". Kuinka montaa vastaavaa viritystä o­n koko talossa? Millainen riski se o­n?

Myös esimerkiksi putket ovat seinien sisällä, eikä hanojen paikkaa voi muuttaa, kaadot eivät vastaa suihkutiloilta vaadituja normeja, pistorasioita ei saisi olla peilin lähellä jne. Putkiremontissa otetaan kaikki sellaiset seikat huomioon ja pyritään parantamaan myös tulevaa huollettavuutta ja muunneltavuutta.

 

Jaan Praks B12

Kirjoita Jaan Lähetä vastauksesi

Ylös

Vastaus #5 TimoPeltonen - rank ( 4 messages )
- 14.04.2006 23:55
TimoPeltonen

"Vesieristeiden kuntohan voidaan varmastikin tutkia jollain tavalla. Näin voitaisiin 'pakolla' korjata vain ne kylpyhuoneet, joiden vesieriste tosiaan o­n viallinen."

Yhtiön kaikkien märkätilojen vesieristysten uusiminen o­n kallis ratkaisu, mutta sillä o­n selviä etuja korjaamatta jättämiseen verrattuna. Kaikki asunnot kattavaa märkätilojen vesieristeiden remonttia on päädytty ehdottamaan mm. seuraavista syistä:

  • Vesieristeiden toteutustapa ja -ajankohta vaihtelevat suuresti huoneistoittain. Yhtiön yli 150 asunnon joukossa o­n niin alkuperäisiä 1950-luvun ratkaisuja kuin aivan viime vuosina tehtyjä, teknisellä isännöitsijällä asianmukaisesti tarkastutettuja remontteja. Suurin osa asuntojen kylpyhuoneista o­n kuitenkin monenkirjavaa, toteutukseltaan dokumentoimatonta joukkoa tältä väliltä.
  • Kylpyhuoneiden nykyisten vesieristeiden kunnon luotettava selvittäminen o­n lähes mahdotonta. Lattian ja seinien vesieristeiden tai lattiakaivon liitoksen kuntoa ei useimmissa tapauksissa ole mahdollista luotettavasti selvittää rakenteita rikkomatta. Usein ei ole edes mahdollista sanoa, mitä nykyisten pintarakenteiden alta löytyy: asialliset vesieristeet vai edellinen kaakelikerros tai kaksi, ja näiden alla ei ehkä toimivia vesieristeitä laisinkaan.
  • Jos rakenteisiin joudutaan koskemaan ja esim. laattoja irrottamaan, koko kylpyhuoneen vesieristeet tulisi tämän jälkeen kerralla uusia joka tapauksessa, putkistojen korjaamiseen käytettävästä menetelmästä riippumatta.
  • Vanhoissa putkissa rakenteiden sisällä esiintyvät mahdolliset halkeamat tai syöpymät voivat ajan mittaan vuotaa tai tihkua kosteutta rakenteisiin myös toimivien vesieristysten takana. Rakenteiden avaamisella nämä piilevät o­ngelmat tulevat esiin ja ne voidaan korjata ennen uusien vesieristysten toteuttamista.

Kylpyhuoneiden tarveharkintainen remontointi johtaisi helposti vaikeisiin ja epätasa-arvoisiin päätöksiin taloyhtiön ja yksittäisten osakkaiden välillä:

  • Kenelle kylpyhuoneen remontti suotaisiin, tai
  • kuka siihen vastoin tahtoaan pakotettaisiin, ja
  • millä perustein?

Valintatilanteessa olisi huomioitava myös ne suurta enemmistöä edustavat kylpyhuoneet, joiden vesieristeet ovat (oletettavasti) vielä kohtalaisessa kunnossa, mutta vaatisivat uusimista esimerkiksi seuraavan 5, 10 tai 15 vuoden päästä. Tilanne johtaisi taloyhtiön kannalta ajallisesti ja taloudellisesti loputtomaan yksittäisten remonttien jatkumoon. Samalla jäljellä olevista vanhoista vesieristyksistä aiheutuvien kosteus- tai vesivahinkojen riski säilyisi ennallaan.

Näistä seikoista johtuen kertaluonteisella ja kaikki märkätilat kattavalla vesieristysten remontilla o­n kalleudestaan huolimatta merkittävää etua sekä osakkaiden että taloyhtiön kannalta:

  • Kerralla tehty toteutus o­n kokonaisuutena huomattavasti edullisempi kuin peräkkäisten pienremonttien sarja.
  • Taloyhtiön kaikkien märkätilojen vesieristysten ikä, kunto ja toteutustapa olisivat remontin jälkeen tiedossa.
  • Vesi- ja kosteusvahinkojen todennäköisyys pienenisi olennaisesti pitkälle tulevaisuuteen.
  • Osakkaiden ja taloyhtiön oikeuksien ja velvollisuuksien kannalta päästäisiin kokonaisuudessaan tasa-arvoisimpaan ratkaisuun.

Timo Peltonen, F35


Timo Peltonen, F35
hankesuunnittelutyöryhmän jäsen

Kirjoita TimoPeltonen Lähetä vastauksesi

Ylös

Vastaus #6 MikkoKiviranta - rank ( 9 messages )
- 16.04.2006 10:29
Anonymous
>Vesieristeiden kuntohan voidaan varmastikin tutkia
>jollain tavalla. Näin voitaisiin "pakolla" korjata vain
>ne kylpyhuoneet, joiden vesieriste tosiaan o­n viallinen.

  Olen elänyt käsityksessä että vesieristeitä ei voi tutkia rakenteita rikkomatta; ja jos yksikin kohta eristyksestä rikotaan, koko eristys o­n tehtävä uudelleen. Mutten ole asiantuntija, joten voin olla väärässäkin.

  Appropoo, etsiessäni vesieristystietoa törmäsin tämmöiseen Rakennuslehden (10/2006) artikkeliin joka kertoo hyvin samantapaisesta tilanteesta kuin missä meidän yhtiömme nyt o­n. Ja nyt pitää ponnistella ettemme päätyisi tämmöiseen tilanteeseen (Rakennuslehti nro 10/2006). Ja lehteä selatessani numeron 3.3.2005 artikkeli näyttää viittaavan siihen että ainetta rikkomattomia vesieristyksen tarkastusmenetelmiä ei tosiaankaan ole.

  T: Mikko


Mikko Kiviranta C14

Kirjoita MikkoKiviranta Lähetä vastauksesi

Ylös

Vastaus #7 ToveRosenbergG39 - kävijä
- 17.04.2006 21:24
ToveRosenbergG39
Tervehdys
Kotitalousvähennystä taloyhtiön putkiremontista ei voi tehdä, mutta jos osakas ottaa henkilökohtaisen asuntolainan putkiremontin takia ja maksaa sillä osuutensa taloyhtiölle, asuntolainan korot ovat vähennyskelpoisia.
Nordealta saamani tiedon mukaan myös Asuntojousto-nimisen rahoitusvaihtoehdon korot ovat vähennyskelpoiset. Asuntojousto on 10 vuoden laina, jossa maksetaan vain korkoja. Myös muilla pankeilla erilaisia rahoitusvaihtoehtoja.
Tove Rosenberg, G39


Tove Rosenberg G39

Lähetä vastauksesi

Ylös


^ Ylös ^

  Site powered by GuppY v4.5.8 © 2004-2005 - CeCILL Free License